donderdag 10 januari 2013

mens en natuur: sing for the climate


Singfor the Climate is een actie die maatregelen wil nemen om de klimaatopwarming te kunnen stoppen.Ik vind het een hele mooie actie en ik ben blij dat onze school daaraan deelnam. We hebben samen met de hele school een clip opgenomen.

Er zijn meerdere scholen die eraan deelnamen. De verschillende clips hebben ze dan samengelegd en een eindclip van gemaakt. Op 29 november hebben ze die eindclip getoond aan premier Elio Di Rupo, federaal staatssecretaris voor milieu Melchior Wathelet, Vlaams minister voor milieu Joke Schauvlieghe, Brussels minister van leefmilieu Evelyne Huytebroeck in het Federaal parlement. Zij ondertekenden de eisen van de klimaatcampagne en engageren zich daarmee om eindelijk de nodige maatregelen te nemen.

Daarna trok men met de eindclip naar de klimaattop in Doha.
Ze toonden de eindclip zelfs bij de aftrap van de laatste plenaire vergadering. Het is nu duidelijk voor de hele wereld dat de bevolking van een klein land groot kan zijn in zijn vraag naar klimaatrechtvaardigheid.

Hoe meer mensen de clip gezien hebben, hoe beter. Daarom wil ik vragen om deze clip niet alleen zelf te bekijken maar hem ook zoveel mogelijk te delen. Ook eventueel met je buitenlandse contacten. Want het moet een wereldwijde campagne worden.

De clip kun je hier bekijken.

mens en natuur: climate challenge



As je hierop klikt, kom je op een heel interessante site om mee te werken in je lessen. Het is een site die je in tijdens de lessen wero kan gebruiken. Je kan de kinderen bewuster maken van de natuur. Voor de kinderen is het interessanter dat je iets kan aantonen met een foto of een filmpje. Op deze site kan dit allemaal. Kinderen zullen het ook sneller onthouden dan dat ze het horen. Volgens mij kun je heel wat van deze site halen om te gebruiken in de klas.

mens en natuur: wereldreligies

Boeddhisme:

Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft hen een plek én wat nodig is om te leven.
Ze  zien zichzelf als onderdeel van de natuur. Mensen zijn slechts een draadje in het web van het leven. Andere draden in het web van leven zijn dieren en planten.
Ze denken dat ze slechts op bezoek zijn op aarde, net zoals de rest van de levende wezens. Boeddhisten worden daarom aangeraden om met de natuur heel respectvol en voorzichtig om te gaan. Milieuvervuiling of op een andere manier schade toebrengen aan de natuur gaat in tegen de aard van het boeddhisme.

 

Christendom:

De natuur is in het christendom belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen deze schepping goed te onderhouden.
Volgens de Bijbel is de natuur ondergeschikt aan de mens: de mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren. Dit betekent niet dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar de mens moet er voor zorgen.
Veel christenen zien in de natuur het bewijs voor het bestaan van God. Zoiets moois als de natuur kan niet zijn ontstaan vanuit een oerknal. Daar moet een schepper aan te pas zijn gekomen.
Vernieling van natuur, milieuverontreiniging, slecht zorgen voor dieren, voor gelovige christenen is het als verwaarlozing van de schepping.

 

Hindoeïsme:

Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten.
Ze geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. De hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren.

 

Islam:

 Men overtuigt moslims om erosie te bestrijden via het heilige boek 'de Koran'. De moslims moeten planten en bomen eren. Zij en Allah moeten voor planten gaan zorgen. Wanneer ze dit niet doen, zullen ze ervoor boeten in het hiernamaals.
De kleur van de islam is groen. “Mohammed was de eerste stichter van een natuurreservaat”, zegt hij. “Hij liet een gordel van bomen planten genaamd El Gabe bij Medina, en rond Mekka stelde hij een reservaat in waar geen bomen gekapt mochten.

 

 

Jodendom:

Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan.
Ze mogen dingen uit de natuur gebruiken, (eten, hout,..) maar als ze iets kapot maken, dan maken ze God kapot.
Maar de natuur is niet alleen iets positiefs voor joden. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. Sommige joden zien in de huidige milieuvervuiling ook een straf van God.

 

mens en natuur: de strategie van de 4 E's


Dertig jaar geleden was aandacht voor het milieu iets voor wereldvreemde, geitenwollensokken jongens en meisjes. Vandaag koesteren partijen, vakbonden en zelfs werkgevers het woordje groen in al hun programma’s en acties. Wat is er dan wel gebeurd in die voorbije dertig jaar met ons milieu dat het zo in het middelpunt van de belangstelling is komen te staan?

 

In dit interview gaat het over de strategie van de  4 e's.

 

1) Enable:  Het mogelijk maken, in staat stellen.  Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat mensen zonder al te veel moeite kunnen kiezen voor de duurzame keuze. Als ze willen dat mensen minder met de auto gaan rijden, moeten ze er voor zorgen dat er goed, bereikbaar openbaar vervoer is, dat er veel en veilige fietspaden, zijn….

2) Encourage: Aanmoedigen. Ervoor zorgen dat mensen financieel beloond worden voor duurzaam gedrag en financieel bestraft worden voor de niet duurzame keuzes.  Voorbeeld: het openbaar vervoer goedkoop tot zelfs gratis maken.

Eigenlijk is dit een goed systeem, vind ik. Mensen die het niet zo goed hebben, niet het niet kunnen permitteren om met het vliegtuig op reis te gaan, om een auto aan te schaffen, om lichten te laten branden,… moeten hiervoor beloond worden. Dit kan dan door voorbeeld het openbaar vervoer goedkopen te maken voor hen. Dit zal hun zeker stimuleren. Mensen die het wel goed hebben daarintegen letten niet echt op hun elektriciteitsverbruik, kunnen het permitteren om overal met de auto naar toe te gaan, kunnen het ook permitteren om een aardbeien in de winter te eten, ook al zijn ze heel duur dan,…. Deze mensen letten niet op een duurzaam leven. Deze mensen zouden moeten worden gestimuleerd vind ik.

3) Exemplify: De overheid en organisaties die het goede voorbeeld moeten geven om de bevolking aan te zetten tot duurzamer leven.

Ik vind dit wel heel goed. mensen moeten worden gemotiveerd. Dit kan voorbeeld door bepaalde campagnes.

4) Engage: het stimuleren van een  engagement voor duurzame keuzes, het beschaven van ons wereldbeeld om duurzaam handelen te ondersteunen. De omensen betrekken bij verandering via gemeenschapsprojecten.

Het is goed dat ze mensen gaan betrekken. Ik denk dat als mensen dit voelen, dat ze beter gaan bereidt zijn om mee te werken en echt niet te gaan veranderen ten voordele van het milieu.


“Exemplify en engage noemen we de twee zachte E’s.
Exemplify wil zeggen dat de overheid, maar ook alle grote organisaties, het goede voorbeeld moeten geven. De burger oproepen zich duurzaam te gedragen, maar zelf het tegenovergestelde gedrag vertonen,
Enable en encourage noemen wij de harde E’s omdat de aanpak hiervan zich vooral op het structureel politieke vlak situeert en een heel actief optreden van de overheid veronderstelt.”

 
Bron: http://www.petertomjones.be/images/014_017_raak_11.pdf

mens en natuur: Hoe groen ben je zelf?

Ik heb het artikel gelezen: Hoe groen ben je zelf
http://www.epo.be/press/9789064455438/EVA-interview.pdf

Ik denk dat ikzelf bij de groep van de geremde hopers behoor.
Deze groep bestaat uit mensen die wel willen, maar het niet doen. Deze mensen vinden het milieu belangrijk en zijn bereid om een inspanning te doen, maar dat weerspiegelt zich niet in hun gedrag.
Ik wil wel duurzamer gaan leven, maar ik vind dat nogal moeilijk. Ik wil het, maar het lukt me niet. Ik denk er gewoon niet altijd aan. Ik betrap me er soms op dat het licht aanlicht terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Ik zet vlug de verwarming een tikkeltje hoger in plaats van een dikkere trui aan te doen. Eigenlijk douch ik ook te lang dan nodig,…
Ik ben niet zo tevreden met die groep. Ik zou liever bij de groep van de groene doeners horen. Ze vinden milieu belangrijk en dat uit zich ook in hun gedrag.

Op volgende vlakken vind ik het moeilijkst om mijn gedrag ecologischer te maken:
Duurzame mobiliteit:
‘Koning auto’, we leven in een ‘autosamenleving’ en dat merk ik ook bij mezelf. Ik neem zo gemakkelijk de auto, terwijl de bakker en de slager makkelijk met de fiets te bereiken is. De auto is een gewoonte geworden.

Duurzaam wonen:
Wij thuis letten niet op elektriciteitsverbruik. Is het te koud in huis, wordt de verwarming een tikje hoger gezet. Wij leven in een halfopen bebouwing wat eigenlijk niet zo goed is. Onze wijk bestaat de helft uit halfopen gebouwen, wat meer plaats in neemt. Het is waar wat in de cursus staat: beeld je een straat in met 6 gezinnen met jonge kinderen. Er is een grote kans dat elk van die 6 gezinnen in de tuin een zwembad, trampoline en schommel heeft staat. Terwijl die kinderen eigenlijk het lieft van al gewoon samen in één tuin spelen. Waarom niet nadenken over verschillende huizen met maar met een gedeelde tuin? Dan heb je ook geen 6 grasmachines, 6 speeltuigen en 6 tuinhuizen nodig. Goedkoper én ecologischer,…
Wij hebben in onze tuin ook een trampoline staan, maar eigenlijk heb ik daar niet veel op gesprongen, alleen is ook maar saai.

Op volgende vlakken vind ik het makkelijkst om mijn gedrag ecologischer te maken:
Duurzame voeding:

Eigenlijk is dit niet zo moeilijk, seizoensgebonden, minder vlees,.. eten.
Bij ons thuis letten we daar niet zo op in het begin. Maar toen ik dit hoofdstuk begon de bestuderen heb ik mijn levensstijl en dat van mijn gezinsleden al een beetje aangepast. We eten minder eten uit conserven, we lassen nu al 1 dag in de week een dag in zonder vlees. Deze week hebben we de woensdag eens een dag zonder vlees ingelast. We hebben pasta gegeten met worteltjes, broccoli, paprika en champignons. Ik moet zeggen; het was nog lekker ook!

Duurzaam toerisme:

Ik vind dat we het hierin redelijk goed doen. Wij gaan nooit met het vliegtuig op reis.  In onze cursus kan je lezen dat het vliegverkeer gigantisch zwaar doorweegt. Het is enorm milieuvervuilend en het is bovendien ook onrechtvaardig.
Wij gaan wel met de auto op reis, dit is ook milieuvervuilend, maar toch een heel stuk minder dan een vliegtuig. Wij gaan altijd met onze caravan op reis, wat toch iets helemaal anders is dan zo’n luxueuze hotels. Je leest ook in onze cursus dat mensen die in zo’n luxueuze hotels verblijven, meer water verbruiken dan thuis. En dat is heel slecht voor de watervoorziening. Wij gaan altijd op campings, daar moet je je waterverbruik en elektriciteitsverbruik in de gaten houden, je betaald voor een aantal liters water per dag en een beperkt elektriciteitsverbruik. Ik vind dat dat een goede oplossing is om toch op reis te gaan, zonder heel veel te verbruiken. Het is leuk ook, op een camping leer je veel vrienden kennen,…

 

maandag 7 januari 2013

mens en natuur: de weggooitest



 
Jaarlijks verdwijnt zo’n 9 procent van ons voedsel ongebruikt in de afvalbak. Hiermee gooien we niet alleen geld weg, het kost ook veel energie om dit voedsel te produceren. Ook kunnen we waarschijnlijk meer besparen dan we denken.

 
Mijn uitslag:
Oei! Op basis van deze test gooit u meer voedsel weg dan we gemiddeld doen in Nederland. En waarschijnlijk is dit meer dan u van uzelf denkt! Gemiddeld gooit de Nederlander jaarlijks ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dat kost …

… gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten.

Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in wat u allemaal weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u om hoeveel kilo dit op jaarbasis is.

 
Dit is niet zo’n goed resultaat, ik ben wat geschrokken. Eigenlijk zou dit niet mogen. Ik was me er niet zo bewust van, maar nadat ik deze test heb gedaan, zou ik dit willen veranderen. We zouden eigenlijk van de overschot aardappelen de dag erna gebakken aardappelen kunnen eten. Dat is nog lekker ook en het is helemaal niet slecht. Het is gewoon omdat we er niet bij stilstaan.
Ik ben ervan overtuigd dat dit moet lukken!

mens en natuur: Dagen Zonder Vlees


Dagen Zonder Vlees, een actie waarbij niet-vegetariërs zich engageren om tijdens de vastenperiode minder vlees en vis te eten. Alle deelnemers samen verkleinden hun ecologische voetafdruk met ruim 160 hectare. Dat komt bijvoorbeeld overeen met een besparing van 160 miljoen liter water. De actie was bedoeld om een grotere bewustwording te creëren rond de impact van de dierteelt op het milieu en spoorde de deelnemers aan om 40 dagen lang geen of minder vlees en vis te eten. Wie een vegetarische dag inlast, bespaart namelijk per dag 11 m2 op zijn of haar ecologische voetafdruk.

Ik vind dit een hele goede actie. Nu ik zie wat de resultaten zijn ben ik sterk onder de indruk.
Geef nu toe, eens een paar dagen zonder vlees is toch zo erg niet? Ik ben pro!
Als iedereen nu gewoon eens 1 tot 3 dagen per week geen vlees zouden eten, dat zou toch al een grote vooruitgang zijn? Ik zal dit in ieder geval nu wel doen. Ik zal beginnen met 1 dag per week en misschien is dit binnen een maand al eens 2 dagen.


mens en natuur: hogeschool Leiden



Je ziet in dit filmpje verschillende mensen aan bod komen die vertellen over duurzaam leven. Het zijn allemaal mensen van hogeschool Leiden.
Je hoort verschillende mensen praten over wat zij zouden kunnen doen om duurzamer te leven. Het gaat van studenten, koks, het schoonmaakpersoneel, docenten tot de directeur.
Een collega van het bestuur vertelt dat ze aan het kijken zijn om een Unesco-school te worden. Binnen een Unesco-school is duurzaamheid een belangrijk aspect.
Iedereen vertelt wat zij zullen doen om wat duurzamer te leven.

Ik vind het idee van de docent die zegt dat ze de verwarming een graad naar beneden wil doen heel goed. Maar dan moet ook iedereen dat doen, dat zou al een grote vooruitgang zijn denk ik. En het is zoals ze zegt, het heeft ook een voordeel, dan kan je eens die ene mooie wintertrui tonen.
Meer met de fiets rijden, minder lang onder de douche, minder lichten aanlaten, een mok meebrengen in plaats van bekertjes, dubbelzijdig kopiëren,… Dat vind ik allemaal heel goed.

Ik vraag me gewoon af: Zal dit blijven duren? Zij staan daar nu bij stil, maar zullen ze dit blijven doen? Ik ben ook zo een persoon, als ik erbij stilsta, let ik erop. Maar na een tijdje gaat dat weer weg. Ik denk dat dat komt omdat we het zo gewoon zijn.

mens en natuur: mijn ecologische voetafdruk



 Ik heb de test gedaan om mijn ecologische voetafdruk eens te testen. Ik was wel nieuwsgierig naar mijn resultaat. Mijn resultaat was 7,3 hectare.

Als je weet dat elke persoon recht heeft op 1,8ha/persoon dan zit ik er wel een heeeeeel stuk boven. Het is eigenlijk wel heel erg, je ziet ook dat de gemiddelde Belg 8 hectare  gebruikt. Gelukkig zit ik ietsje onder dat gemiddelde. Ik zal in de toekomst zeker proberen om dit te verminderen.

Hoe groter de ecologische voetafdruk, hoe zwaarder de druk die men uitoefent op de aarde en hoe groter de belasting is voor de natuur en het milieu. Om een catastrofe te vermijden, zal elke mens zijn levensstijl in z’n totaliteit moeten in vraag stellen. Een levensstijl die te veel gekenmerkt wordt door consumptie en materialisme.

Aanpassen die levensstijl is dus de boodschap!
Wil je zelf eens kijken wat jou ecologische voetafdruk is, klik dan hierop: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMA20052007_002

mens en natuur: Belgische voetafdruk


Via Delicious kwam ik op een artikel van De Standaard: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=C730MMI7

De ecologische voetafdruk van de wereldburger is sinds 1961 meer dan verdubbeld. In 1985 kwamen we nog net toe met één aarde om in onze behoeften te voorzien. Vandaag heeft de mens 50 procent meer grondstoffen nodig dan de aarde kan bieden. Met andere woorden: de aarde heeft 1,5 jaar nodig om aan te maken wat wij in één jaar consumeren.

Ik wist eigenlijk niet dat het er zo slecht aan toe ging. Ik verschiet echt van deze cijfers. Wij als mensen denken eigenlijk niet meer na. Ik moet toegeven dat ik er zelf ook nooit bij stilsta. Het is pas als we zo’n cijfers zien, dat we even stilstaan bij wat we aan het doen zijn.

Wij zijn opgegroeid in een wereld van luxe, ik ben niets anders gewend dan hoe we nu bezig zijn. Als ik koud heb, zet ik de chauffage al vlug een tikje hoger. Als het koud is, neem ik de auto om achter brood te gaan,… Maar als ik dit allemaal bekijk sta ik er echt bij stil en denk ik dat ik mijn levensstijl duidelijk zal moeten veranderen.

 

In Europa is in 2009 de uitstoot van CO2 nochtans fors gedaald, en de daling zet zich in die mate door dat we de Kyoto-norm gemakkelijk halen. ‘Maar de uitstoot in China en India neemt meer toe dan wat Europa bespaart.

Je ziet als je dit leest dat we moeten SAMENWERKEN. Het heeft geen zin als ik mijn leefstijl aanpas, terwijl de helft van mijn straat dit niet doet. We moeten ons allemaal inzetten, willen we een goed resultaat bekomen.

Enkele oplossingen kunnen zijn:

Spaarlampen gebruiken
De fiets nemen of te voet gaan
Eet wat minder vlees
Neem een douche in plaats van een bad
Probeer om te carpoolen

zondag 6 januari 2013

mens en natuur: energy, let's save it


In dit filmpje zie je (zonder woorden kan het ook) hoe men omgaat met elektriciteit in het dagelijkse leven. We laten de lichten, de verwarming aan,.. en dit terwijl de wereld er onder lijdt. De ijsbergen smelten, ….
De kinderen in dit filmpje hebben een oplossing:  ze vervangen de lampen door spaarlampen, ze zetten de verwarming enkele graden lager, dragen een dikkere trui, ze schakelen de sluimerstand van de tv, koffieapparaat, computer,… uit, ze gaan met de fiets in plaats van de auto, ze stimuleren het carpoolen.

 
Ik geef toe dat wij bij ons thuis daar niet zo over nadenken. Wij trekken niet alle stopcontacten uit zoals de koffiemachine, de laptop, de radio,… We gaan meestal niet te voet naar de winkel,… Mijn ouders stimuleren me niet zo om wat milieuvriendelijker te zijn.
Nadat we er nu in de les over bezig zijn geweest, ben ik me er bewust van geworden dat het wel belangrijk is om elk ons steentje bij te dragen. Ik heb dit thuis ook allemaal verteld, en gevraagd aan mijn ouders dat we er een beetje op zouden letten. Mijn ouders vinden dit een goed idee en we zullen er wat meer op letten in het vervolg.


Als iedereen zich inzet voor het milieu, zou dit al een hele stap in de goede richting zijn. Dit kan allemaal als we een beetje samenwerken.
Dus samenwerken is de boodschap!

het filmpje kan je hier bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04&feature=related

mens en natuur: kalfke Willy


Via Delicious kwam ik terrecht op dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ

In dit filmpje drukken ze de mensen eens met hun neus op de feiten.
In het begin van het filmpje zie je een zaal vol met mensen. Wanneer de twee mannen er kalfje Barabas bijhalen, beginnen de mensen te lachen. Dan vertellen ze dat kalfje Willy het niet heeft overleefd en dat omdat de mensen eten wilden.
Je ziet hun blikken veranderen wanneer er een soort herdenking wordt gehouden. Het komt hard aan als ze zeggen: ‘We herdenken Willy, maar ook zijn mama die na een half jaar al afscheid moest nemen van haar kindje.’

 Maar uiteindelijk leeft kalfje Willy nog. Ze tonen wat er echt is gebeurd in het slachthuis. Ze gaan op bezoek bij Karel, een vleesboer, hij heeft een biologische vleesboerderij. Het vlees hangt daar letterlijk aan de bomen en groeit in de grond.

 
Dit filmpje maakt duidelijk dat we te veel vlees eten. Je kan het ook in de cursus terug vinden bij duurzame voeding. We leven in een paradoxale wereld: we eten te veel vlees. Het overmatig consumeren van vlees en vis doet onze voetafdruk enorm stijgen. Vlees eten maakt vaak deel uit van een routine (wat bij de mensen in de zaal waarschijnlijk ook het geval is), mensen denken onterecht dat veel vlees eten gezond is. De gemiddelde Vlaming neemt 1,5keer het maximum aanbevolen eiwitten per dag op. Vooral overconsumptie van rood vlees, wat het meest milieuvervuilend is, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en sommige kankers.

Het is een uitdaging om duidelijk te maken dat regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen niet alleen gezonder en rechtvaardiger zijn, maar ook milieuvriendelijker.

 

mens en lijden: Leven na de dood?


Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten, dat maakt me wel wat bang.
Ik heb niet echt een beeld over het leven na de dood.
Ik geloof dat je een soort wit licht ziet waar je naartoe wandeld.
Soms denk ik dat we gewoon ergens verder leven. Het is ook een soort van aarde, maar dan alleen met de mensen die gestorven zijn. Ik denk dus dat je elkaar terug ziet. Ik denk dat je dan kunt kijken naar het leven hier. Je kan er alleen niet bijzijn.
Soms denk ik wel ook dat we misschien opnieuw worden geboren en zo een nieuw leven beginnen.
Ik weet echt niet wat ik moet denken van het leven na de dood.