Via Delicious kwam ik op volgende site terecht om de weggooitest te
doen: http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Voedselverspilling?init=true&utm_source=mc&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=Doe-de-weggooitest
Oei! Op basis van deze test gooit u meer voedsel weg dan we gemiddeld doen in Nederland. En waarschijnlijk is dit meer dan u van uzelf denkt! Gemiddeld gooit de Nederlander jaarlijks ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dat kost …
… gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van
energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de
ingrediƫnten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld,
vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar
product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is
zonde, want eten is om op te eten.
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken
op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd
genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende
dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in wat u allemaal weggooit, raden
wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u
twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u om
hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
Dit is
niet zo’n goed resultaat, ik ben wat geschrokken. Eigenlijk zou dit niet mogen.
Ik was me er niet zo bewust van, maar nadat ik deze test heb gedaan, zou ik dit
willen veranderen. We zouden eigenlijk van de overschot aardappelen de dag erna
gebakken aardappelen kunnen eten. Dat is nog lekker ook en het is helemaal niet
slecht. Het is gewoon omdat we er niet bij stilstaan.
Ik ben
ervan overtuigd dat dit moet lukken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten