zondag 6 januari 2013

mens en natuur: kalfke Willy


Via Delicious kwam ik terrecht op dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ

In dit filmpje drukken ze de mensen eens met hun neus op de feiten.
In het begin van het filmpje zie je een zaal vol met mensen. Wanneer de twee mannen er kalfje Barabas bijhalen, beginnen de mensen te lachen. Dan vertellen ze dat kalfje Willy het niet heeft overleefd en dat omdat de mensen eten wilden.
Je ziet hun blikken veranderen wanneer er een soort herdenking wordt gehouden. Het komt hard aan als ze zeggen: ‘We herdenken Willy, maar ook zijn mama die na een half jaar al afscheid moest nemen van haar kindje.’

 Maar uiteindelijk leeft kalfje Willy nog. Ze tonen wat er echt is gebeurd in het slachthuis. Ze gaan op bezoek bij Karel, een vleesboer, hij heeft een biologische vleesboerderij. Het vlees hangt daar letterlijk aan de bomen en groeit in de grond.

 
Dit filmpje maakt duidelijk dat we te veel vlees eten. Je kan het ook in de cursus terug vinden bij duurzame voeding. We leven in een paradoxale wereld: we eten te veel vlees. Het overmatig consumeren van vlees en vis doet onze voetafdruk enorm stijgen. Vlees eten maakt vaak deel uit van een routine (wat bij de mensen in de zaal waarschijnlijk ook het geval is), mensen denken onterecht dat veel vlees eten gezond is. De gemiddelde Vlaming neemt 1,5keer het maximum aanbevolen eiwitten per dag op. Vooral overconsumptie van rood vlees, wat het meest milieuvervuilend is, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en sommige kankers.

Het is een uitdaging om duidelijk te maken dat regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen niet alleen gezonder en rechtvaardiger zijn, maar ook milieuvriendelijker.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten