maandag 7 januari 2013

mens en natuur: Belgische voetafdruk


Via Delicious kwam ik op een artikel van De Standaard: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=C730MMI7

De ecologische voetafdruk van de wereldburger is sinds 1961 meer dan verdubbeld. In 1985 kwamen we nog net toe met één aarde om in onze behoeften te voorzien. Vandaag heeft de mens 50 procent meer grondstoffen nodig dan de aarde kan bieden. Met andere woorden: de aarde heeft 1,5 jaar nodig om aan te maken wat wij in één jaar consumeren.

Ik wist eigenlijk niet dat het er zo slecht aan toe ging. Ik verschiet echt van deze cijfers. Wij als mensen denken eigenlijk niet meer na. Ik moet toegeven dat ik er zelf ook nooit bij stilsta. Het is pas als we zo’n cijfers zien, dat we even stilstaan bij wat we aan het doen zijn.

Wij zijn opgegroeid in een wereld van luxe, ik ben niets anders gewend dan hoe we nu bezig zijn. Als ik koud heb, zet ik de chauffage al vlug een tikje hoger. Als het koud is, neem ik de auto om achter brood te gaan,… Maar als ik dit allemaal bekijk sta ik er echt bij stil en denk ik dat ik mijn levensstijl duidelijk zal moeten veranderen.

 

In Europa is in 2009 de uitstoot van CO2 nochtans fors gedaald, en de daling zet zich in die mate door dat we de Kyoto-norm gemakkelijk halen. ‘Maar de uitstoot in China en India neemt meer toe dan wat Europa bespaart.

Je ziet als je dit leest dat we moeten SAMENWERKEN. Het heeft geen zin als ik mijn leefstijl aanpas, terwijl de helft van mijn straat dit niet doet. We moeten ons allemaal inzetten, willen we een goed resultaat bekomen.

Enkele oplossingen kunnen zijn:

Spaarlampen gebruiken
De fiets nemen of te voet gaan
Eet wat minder vlees
Neem een douche in plaats van een bad
Probeer om te carpoolen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten