zondag 30 december 2012

mens en lijden: Hitler


Bij ethisering wordt er van de daders gezegd dat ze het goede doen. daders proberen immers hun eigen gedrag voor zichzelf en voor anderen te rechtvaardigen. Op die manier wordt goed en kwaad opnieuw gedefinieerd. Ze geloven dat ze het goede deden, dat ze een hoger ideaal hebben bewerkstelligd. Door de andere als een duivel en het absolute kwaad voor te stellen, wordt het eigen gedrag goed gepraat.  

Hierbij denk ik onmiddellijk aan Adolf Hitler. Hitler bouwde een rijk en hij dacht er niet aan dat hij slecht bezig was, dit door selectie mensen.

Als je wat meer wil te weten komen over Hitler kan dit hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler

mens en lijden: Dutroux en De Gelder


Op 15 augustus 1996 kreeg België het gezicht te zien van wat de meest gehate man van het land zou worden. Marc Dutroux, die voorwaardelijk vrij was, en zijn handlangers brachten een golf van afgrijzen in het hele land teweeg met hun onthullingen.

Niemand zal de naam Dutroux vergeten. Zijn naam staat voor altijd in het geheugen van de mensen en in de geschiedenis van het land gegrift. Want de zaak-Dutroux was geen banaal "fait divers". Ze had talrijke gevolgen, zowel op gerechtelijk als op politiek vlak.

Op 15 augustus stuurt Lelièvre de speurders naar zijn woning waar niet alleen Laetitia vastzit, maar ook Sabine Dardenne (12), die op 28 mei 1996 in Kain verdwenen was. Het is op dat moment dat het gezicht van "het monster" aan het land getoond wordt.

Op 17 augustus worden in de tuin van het huis van Dutroux in Sars-la-Buissière de lijken ontdekt van Julie en Mélissa, en ook het lijk van Bernard Weinstein, die met Dutroux in autozwendel verwikkeld was. Op 3 september worden de lichamen van An en Eefje (foto onder) gevonden op het eigendom van Weinstein in Jumet, waar ze begraven lagen.


Dit artikel hoort zonder twijfel bij diabolisering. Men ziet in de dader een duivel, die volledig doordrenkt is van het kwade: een compleet immoreel wezen, een aartsmonster. De focus valt op het kwaad in het karakter van dde dader. Daartegenover worden de slachtoffers beschreven als onschuldige kinderen.

Als ik dit lees denk ik meteen aan Dutroux. Ik vind hem ook een duivel, hij is gewoon slecht. Het is inderdaad een aartsmonster, voor mij zou hij allang niet meer mogen leven. Hij heeft onschuldige kinderen het leven ontnomen. Ik kan dat gewoon niet snappen.

 

Bij diabolisering denk ik ook onmiddellijk aan Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland. Hij heeft maar liefst vier moorden en 25 moordpogingen op zijn naam geschreven.

Ik zie hem ook een aartsmonster, het is ook een duivel die volledig doordrenkt is van het kwade.



mens en lijden: afscheid van pasgeboren leven

Via Delicious heb ik dit filmje bekeken. Het is zeker de moeite om het eens te bekijken.




Ine
is pastor in het UZ Gasthuisberg in Leuven en is vooral bezig met de patiënten in de verloskamer en op de neonatale afdeling. Ze begeleidt onder meer ouders bij hun rouwproces na een zwangerschapsonderbreking.

 

 
 

Moest ik zoiets verschrikkelijks meemaken, zou ik de hulp van Ine zeker toelaten. Zij gaat echt met de mensen praten, ze vraagt wat er belangrijk zou zijn. Vb het doopsel.

Ikzelf zou wel nooit als Ine kunnen zijn, ik denk niet dat ik dat zou aankunnen om mensen over zoiets te helpen. Ik ben zelf heel emotioneel en ik zou erzelf onder lijden. Ik denk dat ik mijn werk mee zou nemen naar huis en ik vind dat je dat moet kunnen gescheiden houden.

Ik ben wel blij dat er zo’n mensen als Ine bestaan, ik heb dan ook veel bewondering voor haar.

mens en lijden: vrijwilligerswerk in de gevangenis


Jan ging de wereld rond om gevangenissen te bezoeken. Hij vertelt over zijn ervaringen en over zijn ontmoeting met Gonzalo. Die zit een straf uit in de gevangenis van Wortel, waar hij regelmatig de kapel bezoekt om dichter bij zijn overleden moeder te zijn.

Dit videofragment link ik met banalisering.


Banalisering: door de daders te vergelijken met andere mensen, ziet men de dader en de daad los van elkaar. De oorzaak van het kwaad wordt niet gezocht in de dader zelf, maar in allerhande externe zaken waardoor de dader niet verantwoordelijk kan worden geacht: sociaal milieu, slechte economische omstandigheden, genetische factoren, dictatoriale regimes. De mens wordt herleid tot een speelbal van omgevingsfactoren, waar hij niet aan kan doen.

Als er mensen in de gevangenis moeten, is er ook een gevolg voor de mensen rondom hen. Stel je voor dat je zoon in de gevangenis moet omdat hij drugs gebruikt. Jij als ouders zal lijden.

De persoon zelf die in de gevangenis zit kan ook wel lijden. Als je in de gevangenis zit en je moeder gaat dood, zal je ook lijden.

Je leert in de gevangenis wat er goed is en wat er niet goed is. Daardoor beseffen die mensen wat ze verkeerd hebben gedaan.

Gonzalo zit in de gevangenis, daardoor gaat hij beseffen dat God belangrijk is voor hem. Zo kan komt hij dichter bij zijn moeder die overleden is. Hij vraagt zich veel af hoe het met zijn moeder gaat, hij krijgt wel geen antwoord terug, maar hij voelt dat er iets is.

zaterdag 29 december 2012

mens en lijden: Allerzielen

Via Delicious kwam ik op deze site: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20070901_allerzielen01

het is een filmpje over Allerzielen, een feest op 2 november.
Met Allerzielen, het feest van al de zielen, worden de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden herdacht. Speciaal op dat feest nodigen we de familieleden uit van iemand die het afgelopen jaar is overleden. En dan noemen we hun naam nog eens een keer in deze kerk. En iedere keer als we de naam van een overledene van het afgelopen jaar noemen, steken we voor hem of voor haar een kaarsje aan.
Speciaal met Allerzielen, doen we extra ons best en maken we het graf extra schoon en zetten er ook nog een mooi plantje op of een nieuw bloemetje. En speciaal zetten we ook nog een kaarsje neer, een kaarsje van "ik herinner jou speciaal". Aan het eind van de viering van Allerzielen komen we ook allemaal naar buiten om hier onze dierbare doden te herinneren. We gaan bij het graf staan en bidden tot God dat we die herinnering blijven houden, de goede herinnering aan de mensen.'

Ik vind het goed dat er zo'n feest bestaat. Ik moet toegeven dat ik ook alleen maar op 2 november naar het graf ga van mijn overleden familieleden. Het is jammer dat dit zo is, want er zijn veel mensen die alleen maar op die dag naar het kerkhof gaan. Ik denk dat dat komt doordat we zo opgroeien. Gelukkig bestaat Allerzielen, want ik denk dat ik anders nog minder naar het kerkhof zou gaan. Het is wel niet zo dat ik de mensen die overleden zijn vergeten ben, ik denk er wel aan, maar daarom ga ik niet naar het kerkhof.

mens en lijden: Ethish leven

De kamer die je ooit zal binnengaan

http://www.youtube.com/watch?v=17oXyMwpUP8&feature=fvwrel


In dit filmpje zie je dat je volgens het Islamitische geloof ooit de kamer zult binnengaan.
Eigenlijk gebeurt dit ook bij ons in het Christendom. Denk maar aan het funerarium.
Dit is ook een soort van kamer waar je ooit binnen zult gaan. Het is een kamen om een laatste groet te brengen.

Ik ga zelf altijd naar het funerarium als er iemand sterft die ik goed ken. Ik vind dat je dat moet doen, om nog een laatste groet te brengen. Doordat ik dat doe kan ik het verlies van die persoon een plaats geven.



mens en lijden: noodweer op Pukkelpop



Als je het videofragment bekijkt wordt het duidelijk dat het lijden werd veroorzaakt door de natuur. De hevige regen, hagel en wind zorgde voor het onvermijdelijke op Pukkelpop. Doordat deze storm plaats vond op een bewoond/bevolkt gebied was de schade voor de bevolking heel zwaar. Er vielen vijf doden. Er waren ongeveer 140 mensen die medische hulp kregen na het drama, waaronder enkele zwaargewonden.

 
Het heeft hier zowel te maken met het moreel als met het fysisch lijden. Mensen gaven de schuld aan de verantwoordelijke. Andere vonden het een ‘straf van God’.
Ik vind niet dat de organisator van Pukkelpop de schuld draagt. Hij kon ook niet voorzien dat dit noodweer zou uitbreken. Het kon om het even waar uitbreken.

 
Zelf heb ik te maken gehad met het persoonlijk lijden, zoals velen. Er waren een paar vriendinnen van mij op Pukkelpop aanwezig. Toen ik dit slechte nieuws hoorde, sloeg ik in paniek. Ik sms’te ze onmiddellijk, ik kreeg geen antwoord. Ik heb heel slecht geslapen die nacht, ik heb gehuild omdat ik het ergste dacht. Pas de volgende dag kreeg ik antwoord: ‘Alles oké met mij.’ Dat was een hele pak van mijn hart.

 

mens en lijden: martelingen in Syrië

Gruwelijke berichten over martelingen in Syrië. In gevangenissen mishandelen de inlichtingendiensten systematisch gevangenen. Daar is Human Rights Watch achter gekomen. Ze spraken meer dan 200 vluchtelingen en deserteurs in kampen in onder meer Turkije.
een filmpje vind je hier: http://nos.nl/op3/video/391198-hossam-13-ze-trokken-mijn-nagels-uit.html
 

Dit kan je linken bij diabolisering in de cursus. Men ziet in de dader een duivel, die volledig doordrenkt is van het kwade: een compleet immoreel wezen, een aartsmonster. De focus valt op het kwaad in het karakter van de dader.

Het kan dan ook niet anders dat de dader een kwaad karakter heeft. Deze mensen zijn niet goed, ik denk niet dat er iets goed in deze mensen zit. Ik heb totaal geen respect voor zo’n mensen.

mens en lijden: Mockingbird don't sing


Een andere film die bij het thema mens en lijden hoort is deze: Mockingbird don’t sing, het hoort meer bepaald bij het moreel lijden.

 
 
Het is een heel aangrijpend waargebeurd verhaal over een meisje dat Katie heet. Ze werd van haar anderhalf jaar tot haar dertiende opgesloten in de kelder. Haar ouders waren psychisch gestoord, haar mama was blind. Katie werd  jarenlang vastgebonden op en kinderstoeltje, ze heeft al die jaren als een wilde geleefd die geen weet heeft van de buitenwereld en kan niet praten, lezen of schrijven.

Op een dag stapt moeder Louise Standen met haar dochter Katie naar de sociale dienst.Ze wordt overgebracht naar het ziekenhuis van Los Angeles waar ze onder toezicht komt te staan van kindertherapeute Judy en laatstejaarsstudente psychologie Sandra. Sandra wil Katies vooruitgang in het spreken documenteren maar spendeert uiteindelijk de meeste tijd aan het begeleiden van Katies spraak. De twee krijgen een speciale band en dat is niet naar de zin van Louise die het niet nodig vindt dat haar kind kan spreken en functioneren in de maatschappij. Katie wordt de hele tijd heen en weer geslingerd tussen de drie vrouwen, die elk hun eigen verborgen agenda hebben - het wordt al snel duidelijk dat niet Katie het belangrijkste is voor de wetenschappers maar wel de faam en het geld dat zij hen kan brengen -, ze komt terecht in verschillende pleeggezinnen, haar geweldvolle verleden blijft haar achtervolgen in haar dromen en in de pleeggezinnen. Uiteindelijk loopt alles goed af en gaat ze bij Sandra gaan wonen.
 

 
Katie heeft te maken gehad met het moreel lijden: Ik denk dat dit nooit over zal gaan bij Katie. Ze heeft achterstand op sociaal vlak, ze heeft 13jaar lang niemand gezien, laat staan gesproken. Door haar verleden weet iedereen wie ze is. Dit drama is in het nieuws geweest, Katie werd bekend in heel Amerika. Ze staat nu nog steeds bekend als ‘het meisje dat 13jaar lang opgesloten werd.’


Katie heeft ook te maken gehad met het fysisch lijden: Ze werd mishandeld, ze werd geslag en geschopt. Dit is uiteindelijk wel verbeterd, maar katie kampt nu nog steeds met het fysisch lijden. Ze heeft achterstand op heel wat vlakken: rekenen, praten, functioneren,….

mens en lijden: November Christmas

Een vader vreest dat zijn doodzieke dochter Kerstmis niet zal halen. Om haar toch een onvergetelijk feestseizoen te geven, bedenkt hij een plan om alle feestdagen een maand eerder te laten plaatsvinden, zonder dat zijn dochter dit doorheeft. Niet alleen krijgt hij hulp van zijn buurman, een rustige boer, maar ook de dorpsinwoners dragen hun steentje bij...

Het is een hele mooie film, heel aangrijpend. Deze film heeft te maken met het moreel lijden.

 

De trailer kan je hier vinden: http://www.youtube.com/watch?v=SOTzbgB3qdk

mens en lijden: Oscar et la dame Rose


Ik vind het een heel aangrijpende film. Ik had deze film wel al eens gezien, maar ik vind het nog steeds een hele emotionele film.

In deze film wordt er gewerkt met kleuren die elk een reden hebben.

De kledij, het licht, de attributen ... weerspiegelen de kleuren van het leven. De jonge kleuren zijn fel en opvallend, maar ze worden zachter en bleker naarmate Oscar ouder wordt en het einde van zijn leven nadert. De jaren-kleurenkaart:
* 0-10 jaar: Felroze (Ontmoeting met la dame Rose)
* 10-20 jaar: Diepblauw en honinggeel (eerste kus)

* 20-30 jaar: Rood en donkergrijs (Notenkraker)
* 30-40 jaar: Lichtblauw en zachtroze (Operatie van Peggy Blue)
* 40-50 jaar: Paars en grijs (Ruzie met Peggy Bue - midlifecrisis)
* 50-60 jaar: Rood en donkergroen (Kertmis)
* 60-70 jaar: Grijsblauw en paar (Moe na het feest, begin van ouderdom)
* 70-80 jaar: Lichtblauw en zachtgeel (De ééndagplant)
* 80-90 jaar: Donkerblauw en lichtblauw (Peggy Blue gaat naar huis, ontmoeting met God)
* 90-100 jaar: Paars en wit (Oscar blijft in bed)
* 110 jaar: Wit en grijs (Oscar sterft)

 

Het fragment die me het meest heeft aangegrepen

Wanneer de ouders van Oscar naar het ziekenhuis gaan bij de dokter vind ik het meest aangrijpende moment van de film. Oscar ziet dat zijn ouders er zijn, maar ze komen niet tot bij hen, hij gaat kijken en ziet en hoort het hele gesprek.
De dokter vertelde de ouders dat de behandeling niet geholpen heeft en er ook niets meer te doen valt aan de toestand van Oscar. Zijn ouders krijgen het niet over hun hart om het hem te zeggen.


Als je benieuwd bent naar de trailer: http://www.youtube.com/watch?v=DMnt44lzncc

mens en lijden: Le gamin au vélo


Deze trailer heb ik bekeken: http://www.youtube.com/watch?v=kW8LiFd4btU

Het is een trailer over de film ‘Le gamin au vélo’. Ik had nog nooit van deze film gehoord. Ik denk wel dat dit een hele mooie film is. Ik denk dat het een heel emotionele film is die me zou raken. Ik hou wel van zulke films. Ik vind een film pas geslaagd als je je kan inleven en ik denk wel dat dit het geval is bij deze film.


Inhoud

Cyril is altijd in beweging en zit zelden stil. Is het niet om zijn verdwenen fiets terug te krijgen, dan wel om weg te rennen van de politie. Het is een driftkikker, een jongen die gedoemd is op het slechte pad te geraken, maar alleen verlangt naar een beetje liefde. Maar als hij die liefde eindelijk krijgt, van een blonde kapster met een hart van goud, weet hij het niet te herkennen en rent hij ook van haar weg.

Cyril is op zoek naar zijn fiets. Die fiets blijkt meegenomen te zijn door zijn vader, die Cyril in de steek heeft gelaten. Hij groeit zonder ouders op in een opvanghuis en is boos op alles en iedereen. Door een speling van het lot komt hij echter in contact met kapster Samantha. Hij klampt zich aan haar vast en vraagt hem of hij voortaan bij haar mag wonen. Ze gaat akkoord, maar Cyril verlangt nog steeds naar zijn vader en kan de verlokkingen van de straat niet altijd weerstaan.

Een hartverscheurende scène is wanneer hij samen en Samantha zijn vader opspoort en vraagt of hij wat vaker mag langskomen. Zijn vader zegt nee.


 
Cyril heeft hier duidelijk te maken met moreel lijden. Hij is op zoek naar zijn vader, hij wil daar zo graag liefde van krijgen, maar zijn vader wil hem niet.

Cyril heeft ook nog met een tweede vorm van lijden te maken, namelijk het persoonlijk lijden. Hij weet niet wie zijn vader is, zijn karakter. Cyril wil graag zijn vader zien maar zijn vader komt zijn afspraken niet na. Zijn vader is dus niet eerlijk tegen Cyril.

mens en medemens: Meneer Konijn


De actie van Q-music is ook een hele mooie actie.

Deze actie helpt kinderen, de actie van studio brussel namelijk music for live helpt dementerende mensen.

De wereldreis van Meneer konijn

Q-music probeert hun luisteraars aan te sporen om geld in te zamelen voor kansarme kinderen. In Vlaanderen en Brussel, hebben ze beslist om het Meneer Konijn Fonds op te richten. Ook de komende jaren zullen ze samen met hun luisteraars proberen geld in te zamelen voor Kindergeluk met behulp van de Spaarpoot.

Meneer Konijn is de knuffel van de overleden baby Noa. Sinds 27 januari 2012 reist Meneer Konijn met Q-music de wereld rond. Per afgelegde kilometer krijgt hij 2 cent voor de organisatie vzw Kindergeluk.

Lied van Meneer konijn

Onder de noemer 'Vrienden van Meneer Konijn' zongen de Q-dj's samen met bekende Vlamingen én Nederlanders het nummer in en namen ze een bijhorende videoclip op. Sharon van Within Temptation nam de lead vocals voor haar rekening en wordt in het nummer bijgestaan door minister Ingrid Lieten, Koen en Kris Wauters, Paul De Leeuw, Tom Boonen, Nathalie Meskens, Geert Hoste, Kim Gevaert, Herman Brusselmans, Thibaut Courtois en Stef Wauters.


Je kan het filmpje hier bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=Md499YMckWw
Ik vind dat het liedje een heel aangrijpende tekst heeft, het is ook een liedje dat blijft hangen.

Dit is het verhaal van meneer konijn
Dit is een verhaal dat ooit is gestart met een piep klein ideetje, recht uit het hart
We wilden iets doen, iets moois, iets plezants
Voor kinderen van hier, uit ons eigen land
Die het wat moeilijker hebben, die hard moeten vechten
Voor een klein beetje kansen en een klein beetje rechten
Dus gingen we op zoek naar een reisgrage knuffel
Uit Oostende, of Gent, of Zele, of Duffel
Een knuffel die de wereld rond wou reizen om geld te verzamelen voor kindergeluk
We vonden hem al snel een geweldige stoere, echt niet te vloeren, beest uit één stuk
Het was een konijn, meneer konijn van Noa een baby’tje dat veel te klein de wereld verliet
Maar wiens sterretje nu schijnt door de wereldreis van haar knuffelkonijn

refrein

Reach out and lend a hand
Let’s change the world somehow
Children across the line
Let’s build a better future now
Hello a brand new day
Let’s change the world and how
We’re gonna find a way and build a better future now

Een waanzinnig jaar, de wereld rond en geen reis die meneer konijn te lastig vond
Met popsterren mee om concerten te spelen of als eregast naar de olympishe spelen
Naar Hollywood om de oscars te zien en te kussen met een filmster op het vliegtuig misschien
Naar het Eurovisie songfestival, naar het voetbal of naar een rockfestival
Een rolletje spelen in een soap op tv of met zovele luisteraars op vakantie mee
Met het leger naar Afganistan
Bij een prinsses op schoot want ook zij is in de ban van al die mooie verhalen van een konijntje dat reist om geld bijeen te halen
Naar het noorden en het zuiden, het oosten en het westen
Hij reist de wereld rond, meneer konijn
Dat is de beste (yeah) de beste

refrein

Het loopt stilaan af, het is bijna gedaan
Het wordt tijd dat we hem van z’n taken ontslaan
Nog even alles geven, meneer konijn
De ontvangst op zaventem zal zalig zijn
Want het hele land is nu samen aan het werken
Op straten en pleinen, in winkels en kerken
In bedrijven en scholen, bij gemeente besturen
Om je niet met lege pollekes op pensioen te sturen
Met grote en kleine maar altijd heel lieve goed bedoelde initiatieven
Tonen we samen dat we jou steunen
En samen willen bouwen, steentje per steentje
Beetje bij beetje, centje per centje
Aan een beetje geluk … Aan kindergeluk

refrein
Now
Samen willen bouwen aan een beetje geluk
Now
Aan een beetje geluk
Now
Aan kindergeluk
Now, now, now
Meneer konijn, dankjewel

Ik vind het goed dat we eens iets doen voor onze medemens, daarmee bedoel ik kinderen van België. Er bestaan veel acties om kinderen te helpen van in Afrika of zo. Ik vind het goed dat men nu eens iets doet aan de kinderen die het hier moeilijk hebben.

 
Bron:



mens en medemens: music for life

music for life


 

Een week om dementie nooit te vergeten

In Vlaanderen hebben meer dan 100 000 mensen dementie. 1 op 5 mensen zal op latere leeftijd dementie krijgen. En toch blijft de aandoening nog vaak onder de radar. Daar wil Studio Brussel iets aan doen met Music For Life 2012 van 14 tot 21 december.


Ik vond het een hele mooie actie. In het dagelijkse leven wordt dit soms een beetje vergeten, maar door deze actie is er opnieuw aandacht voor dementie.

Ik vond dit zelf heel belangrijk en heb me ook een badge aan geschaft J

mens en medemens: ethische vragen


Mag een vrouw van 51 kunstmatige bevruchting krijgen?

Iedereen heeft het recht op een kind, maar op wanneer je eens 50 bent geweest vind ik dat je te oud bent geworden om nog aan kinderen te beginnen. Ze heeft al een heel leven gehad dat ze kon delen met een kind, maar om nu op 51-jarige leeftijd nog aan kinderen te beginnen vind ik niet kunnen.  Ik denk aan de toekomst van het kind. Als je kind 12 is en het mag zijn communie doen, zit je daar als ouder van 63. Het kind heeft hoogstwaarschijnlijk geen oma en opa meer en hij ziet dan dat zijn klasgenootjes allemaal nog een oma en opa hebben. Het kind zal ook wel opmerken dat zijn ouders er even oud uitzien als de oma en opa van de klasgenootjes.

 
Heeft een leerkracht zwijgplicht als een leerling hem/haar iets in vertrouwen vertelt?

Ja, een leerkracht heeft zwijgplicht. Ik vind dat je dit dan als leerkracht niet mag misbruiken. Wanneer het om iets ernstig gaat, voorbeeld mishandeling, moet je het kind het gevoel geven dat hij jou kan vertrouwen. Je kan dan op een voorzichtige manier proberen om het kind naar het CLB te sturen omdat ze hem of haar daar kunnen verder helpen.


Moeten moslimkinderen het sinterklaasfeest meevieren?

Ik vind wel dat moslimkinderen het sinterklaasfeest moeten meevieren hier in België wanneer ze hier naar een school gaan waar het Christendom geldt. Als hun ouders dit niet willen, waarom komen ze dan naar hier wonen? Als dit dan toch het geval is gaan de andere kinderen zich afvragen waarom dat ene kindje niet meedoet en waarom zij niet de keuze krijgen.

mens en medemens: pizzabuffet


Wat doe ik bij het pizzabuffet? Is dit ethisch verantwoord?

Stel: Ik ga met een vriendin naar de Pizzahut. Ik neem het pizzabuffet en mijn vriendin neemt een pizza peperoni. Ik ga een paar keer achter verschillende stukjes pizza. Mijn vriendin haar pizza is op en ziet dat ik van die heerlijke pizza hawai aan het eten bent. Ze vraagt op ik voor haar een stukje wil meenemen.


Wat doe ik ?
Ik twijfel geen moment en neem een stukje pizza mee voor mijn vriendin. het is toch een buffet, je mag kiezen hoeveel stukken je eet, of ik er nu 5 of 10 eet, het maakt niet uit.

Wat zou ik doen moest ik een bediende ben en dit zie?
Ik zou het niet durven zeggen. Ik zou ze wel in de gaten houden. Ik zou het wel zeggen aan een collega van mij. Maar ik zou het zeker niet durven zeggen aan de mensen.

Ik denk wel dat als ik zie dat het er echt over gaat, hiermee bedoel ik dat ze meer dan 10 stukken eet, dan zou ik er wel op reageren, denk ik.

Zou ik 1 buffel betalen en er met 2 van eten?
Neen, dit zou ik nooit doen. Ik vind dat dit een beetje te ver gaat. Ik zou dit ook nooit durven.

mens en medemens: Living Values


Via Delicious ben ik op de site van Living Values gekomen: http://www.livingvalueseducation.nl/kinderen/


Living Values op school betekent dat er aandacht is voor het ontdekken van de bijzondere waarden die jij in je hebt; dat er ruimte is om naar je gevoelens en zonder oordeel naar je emoties te kijken; dat je mag gaan beseffen dat je uniek bent en dat jouw mening, jouw smaak, jouw eigen geschiedenis ertoe doen; dat je ontdekt wat je voor een ander kunt betekenen; dat je samen met je klasgenoten mag ervaren dat ieders eigen weg een andere is maar niet een mindere of betere; en dat je, naarmate je het beter klaarspeelt je acties en je woorden in overeenstemming te laten zijn met je waarden, je steeds ‘waardiger’ gaat voelen. Je hebt nu zelfrespect. Je kunt met opgeheven hoofd rondlopen. En van jezelf houden.

Ik had daar nog nooit van gehoord, ik ben dan ook voor Living Values. Ik vind het goed dat ze de kinderen laten stilstaan bij zichzelf en bij de ander. Living Values gaat ook de inbreng van de kinderen gaan stimuleren. Het is dan ook belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen in hun klas.

Living Values stimuleert de inbreng van leerlingen in het onderwijs. Bovendien bevordert het een gelijkwaardige en open uitwisseling tussen leerkrachten en leerlingen. De relatie tussen leerkrachten en leerlingen vind ik ook belangrijk in het onderwijs. Het is zo belangrijk voor een kind dat hij of zij zich goed voelt bij de leerkracht. Als er problemen zijn is het goed dat het kind dit durft zeggen aan de leerkracht zodat er wat kan aan gedaan worden.


 
De relatie tussen leerkrachten en leerlingen kan je linken met de cursus. Dit hoort bij relationeel personalistische ethiek. Hier wordt de mens niet louter als een ‘individu’ gezien, maar in eerste instantie als ‘relatie’. In dit voorbeeld is het de leerkracht die een relatie aan gaat met de leerling of omgekeerd. Dit is de werkelijkheid die het zintuigelijk waarneembare overstijgt: een kracht of een persoonlijke God.

mens en medemens: kinderen zien, kinderen doen na



op Delicious kan je het bovenstaand filmpje terugvinden.
Op het filmpje kan je zien dat kinderen hun ouders nadoen. Als hun mama rookt, roken ze ook. Ze zien hun papa ruzie maken, de kinderen doen dit na,…

Ik ben het eens dat kinderen veel leren doordat ze het zien.
Het is dan ook aan de ouders om hun kind goed op te voeden, de ouders moeten het goede voorbeeld geven. Het is aan hen om de verkeersvriendelijkheid voor te tonen, als ouders vriendelijk en hoffelijk zijn in het verkeer, zien de kinderen dat en zijn ze niets anders gewent. De kans in dan ook klein dat de kinderen dit anders zullen doen. Ik ben ook van mening dat je ook met je kinderen moet praten. Je moet als ouder duidelijk maken dat roken slecht is voor de gezondheid, dat je met vechten niet ver geraakt in het leven,…

 
Mijn papa rookt zelf, maar hij heeft mij van in het begin duidelijk gemaakt, dat hij weet dat hij niet goed bezig is. Hij vertelde me hoe slecht roken wel niet is, en dat hij het jammer zou vinden dat zijn kinderen hun gezondheid op het spel zetten. Hij doet er dan ook alles aan om te stoppen, maar dat is hem tot nu toe nog niet gelukt. Ik vind dit heel jammer. Zelf rook ik niet, en ik ben er blij om. Ik denk wel dat dat komt omdat mijn papa mij daar goed heeft over aangesproken. Hij heeft me alle gevolgen verteld en dat liet mij toch even schrikken.

In dit voorbeeld heeft mijn papa te maken gehad met de ‘morele intuïtie’. Dit is een spontaan aanvoelen en evalueren van waarden en normen in een bepaalde situatie. Het is een subjectief gebeuren: het wordt meebepaald door onze vroegere ervaringen, door onze opvoeding, door onze omgeving.

 
Later zal ik er alles aan doen om mijn kinderen goed groot te brengen. Ik zal hen de nodige preventie voorleggen, ik zal er goed over praten en ik zal hen zeker en vast het goede voorbeeld tonen. Je hebt als ouders een voorbeeldfunctie.

vrijdag 28 december 2012

mens en medemens: sociale omgang


Op Delicious kan je een link vinden naar een filmpje op youtube over de sociale omgang van mensen:


Bijna iedereen zegt dat de sociale omgang beter kan. Ikzelf ben ook van die mening. Je hoort mensen praten over het verkeer, namelijk het rijgedrag van mensen. Ik vind het ook erg dat je aan een voetpad een paar auto’s ziet voorbij rijden zonder dat ze je over laten.

Je hoort ook dat de jongeren vinden dat de sociale omgang in klas wel goed zit, maar dat dat op straat toch een ander verhaal is. Ik vind de sociale omgang in school heel goed, ik heb veel vrienden op school, iedereen is vriendelijk tegen elkaar, we helpen elkaar,.. Op straat daarintegen is dit heel anders. Ik vind ook dat mensen niet meer kunnen lachen, ze lopen met een lang gezicht over straat. Ik ben een positief ingesteld persoon en wil vriendelijk zijn tegen anderen. Als je gaat winkelen en je gaat naar de kassa om te betalen zeg ik altijd een goeiedag. Soms heb je mensen achter de kassa die tegen hun zin werken en niet eens een goeiedag of ‘bedankt’ kunnen zeggen.

Je merkt dit ook als je over straat loopt en er loopt iemand per ongeluk tegen je aan, er zijn al veel mensen (vooral jongeren) die niet eens sorry zeggen. Dit vind ik heel erg, het is toch maar een kleintje om sorry te zeggen.


Je hoort ook enkele oudere mensen zeggen dat de sociale omgang een elementaire gedragsopvoeding is, maar dat deze de dag van vandaag blanco is. Hier ga ik niet mee akkoord, mijn ouders hebben hier wel op gehamerd dat ik beleefd ben, respect heb,… Ik denk dat er veel ouders zijn die dit belangrijk vinden, maar dat de jongeren van vandaag dit niet zo belangrijk vinden en dat ze het ‘stoer’ vinden om boos te kijken.

Een ander ouders persoon zegt dat er geen sociale omgang meer is en dat de computer daar de oorzaak van is. Mensen hebben contact via facebook, twitter,... ze vertelt ook dat mensen dingen kopen via het internet en niet meer naar de winkel gaan. Persoonlijk doe ik dat niet, ik ga graag winkelen. Ik denk dat er over 50jaar nog maar weinig winkels gaan bestaan en dat er dan veel via internet zal worden gekocht. Volgens mij zitten wij in de overgangssituatie.

 

mens en medemens: 10 beloften


De 10 beloften:


1. God is er
2. Ik eerbiedig
3. Deze dag is heilig
4. Ik respecteer mijn afkomst
5. Ik wil leven
6. Ik ben trouw
7. Ik heb genoeg
8. Ik ben eerlijk
9.Mijn liefde is puur
10. Ik ben dankbaar
 
Een waardeschaal is rangorde van waarden, speelt bewust/onbewust mee in het handelen.
Als ik deze beloftes op mijn waardeschaal zou zetten:
1.Ik ben trouw
2.Ik ben eerlijk
3.Ik eerbiedig
4.Ik ben dankbaar
5.Ik heb genoeg
6.Mijn liefde is puur
7.Ik wil leven
8.Deze dag is heilig
9.Ik respecteer mijn afkomst
10.God is er
 

mens en medemens: 10 geboden/vrederegels


10 geboden of vrederegels



1. Vertrouw alleen op Mij. Hiervoor is het belangrijk dat je Mij goed leert kennen.

2. Maak van mij maar geen beeld. Dit zou nooit precies zo zijn als Ik ben. In de Bijbel laat Ik zien wie Ik ben.

3. Praat maar veel over mij, maar doe dat wel op een eerbiedige manier.

4. De zondag is een dag waarop je moet uitrusten. Ik wil graag dat je deze dag speciaal aan mij denkt.
 
5. Ik heb jou aan je ouders gegeven. Daarom heb respect voor je ouders.

6. Alle mensen zijn door Mij gemaakt en naar Mijn beeld geschapen. Daarom mag je niemand doden.

7. Geniet er van om voor en met elkaar te leven.

8. Wat van iemand anders is, moet je ook van de ander laten.

9. Het is belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn.

10. Geniet van wat je hebt en ben hier tevreden mee.

In dit filpje van Delicious: http://www.youtube.com/watch?v=yP6e1TH24uE&feature=related
spreekt er een jong meisje over de 10 vrederegels. die 10 vrederelgels of ook wel 10 geboden genoemt die je hierboven. Ik vind het goed dat ze dit door een jong meisje eens laten zeggen, mensen gaan dit veel aangrijpender vinden, en gaan er vlugger naar kijken. I vind deze 10 vrederegels heel mooi gezegd. De vijfde vind ik het belangrijkst. De waarde respect is ook mijn belangrijkste waarde en vooral het respect voor je ouders.
Het zevende vind ik ook een hele mooie. Ik probeer ook de genieten met anderen, ik ga ervan uit dat het leven te kort is om dit niet te doen.
De achtste is heel belangrijk in het leven van vandaag. Ik vind ook dat je van een ander zijn spullen moet blijven. De dag van vandaag gebeurt dit zelden, wat ik heel jammer vind. Er gebeuren zoveel inbraken, ik snap niet waarom mensen zoiets doen? Voelen ze zich dan beter vraag ik me vaak af? De wereld zou veel beter zijn, al iedereen er voor gaat werken en dat er niet meer wordt gestolen.
Eerlijkheid vind ik ook heel belangrijk in het leven. Met liegen kom je echt niet ver hoor in het leven.
Het laatste is ook belangrijk in het leven. Je moet genieten van wat je hebt en vooral er tevreden mee zijn. Het leven is te kort om ontevreden zijn, er zijn zoveel dingen waar je van kan genieten in het leven. Zelf geniet ik ook, ik geniet dat ik mag studeren, het is wel niet altijd leuk, maar later zal ik blij zijn ermee.

mens en medemens: casus

Ik heb voor de casus 'Taken te laat indienen' gekozen:

Voor de evaluatie van opleidingsonderdelen moeten vaak ook opdrachten ingeleverd worden. Docenten stellen hiervoor duidelijke deadlines op. Toch zijn er ook altijd studenten die één of twee dagen na het verstrijken van de deadline hun opdracht binnen leveren. In de praktijk gebeurt het soms dat de docent papers accepteert en beoordeelt die na de deadline worden ingeleverd.

Is dit rechtvaardig?
 
Ik vind dat dit niet kan. Het is voor iedereen hetzelfde, dezelfde deadline en iedereen moet zich daar dan ook aan houden. Ookal is er soms niet veel tijd, dit is voor iedereen hetzelfde. Ik vind dat het niet kan dat sommige leerlingen langer de tijd krijgen en dan hetzelfde worden beoordeeld. Als er leerlingen zijn die hun taak te laat indienen, moeten zij daar voor boeten. Hiermee bedoel ik minder punten krijgen. Als iedereen zo begint, waar zal het dan eindigen, een week te laat, een maand,...?

mens en medemens: waarden


De waarde respect vind ik super belangrijk in de relatie tussen mensen. Als mensen geen respect tonen voor elkaar zal het hun relatie nooit lukken. Ikzelf heb veel respect voor mensen. Mijn ouders respecteer ik het meest, omdat zij zoveel voor mij doen. Zij zorgen ervoor dat ik iedere dag eten krijg, dat ik een dak boven mijn hoofd heb, dat ik kan studeren, dat ik mijn dromen kan waarmaken, dat ik op vakantie kan,….

Mijn grootste droom was om kleuteronderwijs te volgen, dankzij mijn ouders is dit mogelijk. Zij geven mij de mogelijkheid om te studeren. Zij gaan gaan werken zodat er geld is om mijn studies te betalen.

Ik sta open voor relaties met onbekenden, maar dan wil ik wel dat er respect wordt getoond voor mij. Ik ben van mening dat als je respect toont, je er terug zal krijgen. Ik ben toch zo, als ik zie dat mensen mij respecteren, krijgen ze respect terug.

mens en medemens: persoonlijke waarden

Ik was eens nieuwsgierig naar mijn persoonlijke waarden en daarom heb ik eens de test gedaan die u vindt op de website:

Hieronder staan mijn belangrijkste waarden op volgorde van belang.
Mijn beste persoonlijke waarde is : Familie (4 maal gekozen boven de overige persoonlijke waarden).
De toplijst van mijn persoonlijke waarden is:

1.     Familie
2.     Gezondheid
3.     Vriendschap
4.     Plezier


Tot nu toe hebben er 49319 mensen deze test gedaan. Hieronder vind je de top vijf van de persoonlijke waarden die door deze mensen als beste persoonlijke waarde werd beschouwd.

Persoonlijke waarde

frequentie (%)

1.

Familie

10351 (20.99%)

2.

Gezondheid

9145 (18.54%)

3.

Geluk

4854 (9.84%)

4.

Vriendschap

2904 (5.89%)

5.

Respect

2745 (5.57%)

Van de deelnemers waren er 10351 die ook "Familie" als beste persoonlijke waarde benoemden. Let wel, er zijn heel veel persoonlijke waarden voorgelegd, dus de kans dat er heel veel mensen net als jij dezelfde persoonlijke waarde als beste persoonlijke waarde hebben benoemd is klein.

Ik vond het eens tof om deze test te doen, want het is makkelijk om iets te zeggen, maar door deze test kan je een bevestiging krijgen. Ik ben het eens met mijn uitslag. Familie betekent heel veel voor mij. Als ik met iets zit, moet ik niet twijfelen, ik kan altijd bij hen terrecht. Ik kan er echt alles tegen vertellen.