zondag 30 december 2012

mens en lijden: vrijwilligerswerk in de gevangenis


Jan ging de wereld rond om gevangenissen te bezoeken. Hij vertelt over zijn ervaringen en over zijn ontmoeting met Gonzalo. Die zit een straf uit in de gevangenis van Wortel, waar hij regelmatig de kapel bezoekt om dichter bij zijn overleden moeder te zijn.

Dit videofragment link ik met banalisering.


Banalisering: door de daders te vergelijken met andere mensen, ziet men de dader en de daad los van elkaar. De oorzaak van het kwaad wordt niet gezocht in de dader zelf, maar in allerhande externe zaken waardoor de dader niet verantwoordelijk kan worden geacht: sociaal milieu, slechte economische omstandigheden, genetische factoren, dictatoriale regimes. De mens wordt herleid tot een speelbal van omgevingsfactoren, waar hij niet aan kan doen.

Als er mensen in de gevangenis moeten, is er ook een gevolg voor de mensen rondom hen. Stel je voor dat je zoon in de gevangenis moet omdat hij drugs gebruikt. Jij als ouders zal lijden.

De persoon zelf die in de gevangenis zit kan ook wel lijden. Als je in de gevangenis zit en je moeder gaat dood, zal je ook lijden.

Je leert in de gevangenis wat er goed is en wat er niet goed is. Daardoor beseffen die mensen wat ze verkeerd hebben gedaan.

Gonzalo zit in de gevangenis, daardoor gaat hij beseffen dat God belangrijk is voor hem. Zo kan komt hij dichter bij zijn moeder die overleden is. Hij vraagt zich veel af hoe het met zijn moeder gaat, hij krijgt wel geen antwoord terug, maar hij voelt dat er iets is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten